Teoretic gratuită, aducerea pe lume a unui copil într-un spital de stat poate depăşi 2.000 de lei. În maternităţile de stat, pacientele ajung să dea sute de lei medicului, anestezistului şi infirmierei. O alternativă o reprezintă spitalele particulare. În majoritatea cazurilor, pentru operaţia de cezariană se oferă mai mulţi bani decât pentru o naştere normală. În plus, dacă pacienta urmează să facă anestezie peridurală, este nevoită să-şi cumpere trusa, care costă în jur de 100 de lei. La onorariile acordate medicului obstetrician şi celui anestezist se adaugă şi cele acordate medicului neonatolog, moaşei, asistentelor sau infirmierelor.
Rezervele de la stat, alternativă
Una dintre cele mai moderne maternităţi de stat din ţară, Spitalul Clinic Filantropia are rezerve moderne, cu maximum trei locuri, pentru care pacienta poate plăti 300 de lei pe noapte. Şi maternitatea de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti are două rezerve, care pot fi închiriate cu maximum 150 de euro. În schimb, la Spitalul de Urgenţă Elias, pacientele sunt mutate, imediat după naştere, în rezerve modernizate, fără a plăti.
Maternităţile private, din ce în ce mai căutate
Româncele cu posibilităţi financiare pot alege maternităţile particulare. La Spitalul Euroclinic din Bucureşti, o naştere normală costă 6.000 de lei, iar o cezariană, 9.000 de lei. La spitalul Life Memorial, atât naşterea normală, cât şi cea prin cezariană costă 4.950 de lei.
În preţ sunt incluse consultaţia, tratamentele şi consumabilele, dar nu şi cazarea, care costă între 290 de lei şi 580 de lei. Şi în ţară există maternităţi moderne, una dintre ele fiind Gynia, un spital privat din Cluj-Napoca. Aici, naşterea normală costă 4.170 de lei, iar cezariana cu indicaţie medicală, 6.000 de lei.
Naştere în apă pentru 2.000 de euro