Presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR), Marius Crafcenco, a declarat ieri ca existenta executorilor bancari in paralel cu cei judecatoresti este inacceptabila si neeuropeana si a sustinut desfiintarea acestui corp profesional, asa cum prevede proiectul Codului de procedura civila.
"In cazul in care bancile si alte institutii beneficiaza de corpuri proprii de executare, existenta unor astfel de sisteme private, independente si private este inacceptabila si neeuropeana. In nicio tara din lume nu exista mai multe corpuri profesionale care sa faca executarea", a declarat Crafcenco.
Declaratiile sefului UNEJR vin dupa ce, la inceputul saptamanii, membrii Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci si-au aratat nemultumirea fata de faptul ca prin proiectul Codului de procedura civila sunt desfiintate corpurile de executori bancari, urmand ca executarea silita sa fie facuta doar de catre executorii judecatoresti. Ei au cerut modificarea proiectului.
Crafcenco a mai spus ca executorii judecatoresti sunt sub controlul Ministerului Justitiei, fiind controlati de inspectorii de specialitate, in timp ce executorii bancari sunt angajati ai bancilor, care sunt institutii private.
In statutul executorilor judecatoresti exista posibilitatea ca acesta sa fie recuzat sau sa se abtina in cazul in care exista un conflict de interese. In schimb, un executor bancar nu are un for superior in fata caruia sa fie reclamate eventualele incompatibilitati sau abuzuri.
"Latura sociala a dorintei executorilor bancari de a fi inclusi in Codul de procedura civila nu este justificata, majoritatea celor care functioneaza ca executori bancari fiind fosti angajati ai bancii", a mai spus presedintele UNEJR. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Paraschiv Constantin, a declarat luni ca executorii bancari, spre