Un raport al Corporaţiei RAND, publicat marţi, peste Ocean, dezvăluie interesul tot mai mare al organizaţiilor criminale în piratarea filmelor, o activitate profitabilă, în care riscurile sînt minime. Potrivit acestui grup, organizaţiile de tip mafiot sau bandele au adăugat diverselor lor activităţi piratarea filmelor, alături de traficul de droguri, spălarea de bani, extorcarea sau traficul de persoane. ”Avînd în vedere cîştigurile enorme, nu este surprinzător că aceste grupări de crimă organizată au investit în piratarea filmelor”, a explicat principalul autor al raportului, Greg Treverton. ”Beneficiile sînt importante, iar pedepsele pe care le riscă cei care sînt prinşi sînt relativ reduse”, potrivit acestuia. Raportul arată, de altfel, că, deşi experţii nu au găsit probe că organizaţiile teroriste îşi finanţează activităţile prin acest mijloc, anumite cazuri izolate dovedesc legături între crima organizată şi terorism. ”În cazul în care cumpăraţi DVD-uri piratate, există riscul ca cel puţin o parte dintre bani să meargă la organizaţii criminale şi posibil către terorism”, a declarat Greg Treverton.
Acest raport, realizat cu finanţare din partea Motion Picture Association of America, are la bază cercetări efectuate în cazul a 120 de organizaţii de menţinere a ordinii, care activează în peste 20 de ţări. Pentru RAND, piratarea filmelor se poate dovedi, în anumite cazuri, mai profitabilă decît traficul de droguri.
Autori: A.B.
Un raport al Corporaţiei RAND, publicat marţi, peste Ocean, dezvăluie interesul tot mai mare al organizaţiilor criminale în piratarea filmelor, o activitate profitabilă, în care riscurile sînt minime. Potrivit acestui grup, organizaţiile de tip mafiot sau bandele au adăugat diverselor lor activităţi piratarea filmelor, alături de traficul de droguri, spălarea de bani, extorcarea sau traficul de pe