Mai mult de jumatate din populatia globului foloseste telefonul mobil, in timp aproximativ un sfert dintre oameni sunt utilizatori ai Internetului, potrivit unui raport al Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii (UIT), o agentie a ONU.
Raspandirea masiva a utilizarii tehnologiei mobile este un factor principal in schimbarea societatii, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde lipsa infrastructurii de telecomunicatii a fost un obstacol major in calea dezvoltarii economice, spun analistii UIT, intr-un comunicat de presa afisat pe site-ul institutiei.
La sfarsitul anului trecut, existau aproximativ 4,1 miliarde de abonati la telefonie mobila, in crestere fata de cei un miliard de utilizatori inregistrati in 2002. Desi este foarte greu de calculat exact cati oameni chiar folosesc telefonul mobil, cifra este echivalentul a sase din zece persoane.
Cea mai mare crestere a ratei de penetrare s-a inregistrat pe continentul african. Daca la inceputul anilor 2000, doar o persoana din 50 folosea mobilul, acum s-a ajuns la o rata de 28%.
De exemplu, in Gambia, din cei un milion de abonati ai unei forme de telefonie, 800.000 au abonamente la telefonie mobila si doar 50.000 la linii de telefonie fixa.
Doua treimi din utilizatorii de telefonie mobila locuiesc in tari in curs de dezvoltare, fata de mai putin de jumatate in 2002. In tarile dezvoltate, foarte multe persoane folosesc mai mult de un singur celular, existand cu 11% mai multe abonamente decat persoane in Europa.
In schimb, in tarile sarace, un singur telefon mobil este folosit de mai multe persoane.
Potrivit UIT, telefonia fixa nu a crescut aproape deloc in ultimii zece ani.
De asemenea, utilizarea Internetului a crescut de la 11 procente in 2002, la 23 de procente anul trecut. Pe acest segment exista insa o mare dif