Fondul de pensii obligatorii administrat de ING a câştigat cel mai mare număr de participanţi în urma transferurilor. La polul opus, fondul Allianz-Ţiriac a rămas fără cei mai mulţi clienţi. Aproape 6.250 de participanţi şi-au schimbat până acum fondul de pensii de pe Pilonul II (pensii private obligatorii). Transferurile participanţilor de la un fond la altul au loc în cadrul unor runde de transferuri trimestriale, potrivit reglementărilor legislative. Din momentul lans�
Fondul de pensii obligatorii administrat de ING a câştigat cel mai mare număr de participanţi în urma transferurilor. La polul opus, fondul Allianz-Ţiriac a rămas fără cei mai mulţi clienţi.
Aproape 6.250 de participanţi şi-au schimbat până acum fondul de pensii de pe Pilonul II (pensii private obligatorii). Transferurile participanţilor de la un fond la altul au loc în cadrul unor runde de transferuri trimestriale, potrivit reglementărilor legislative. Din momentul lansării sistemului şi până în prezent au avut loc trei astfel de runde. Dacă la prima rundă de transferuri mai puţin de 300 de participanţi şi-au schimbat fondul de pensii, la ultima, în februarie anul curent, aproape 3.300 de participanţi au făcut acest lucru.
Participanţii care decid să îşi schimbe fondul de pensii în primii doi ani de la aderare sunt penalizaţi cu un comision de 5% aplicat la valoarea activului personal. Câştigă în schimb agenţii de marketing care „mută“ participanţii de la un fond la altul, deoarece încasează comisioane. Concomitent, unele fonduri câştigă participanţi, în timp ce altele pierd.
Randamentul mare seduce clienţii concurenţei
Aproape 60% (aproape 3.700 de participanţi) din cei care şi-au schimbat fondul de pensii au decis să devină clienţii fondului de pensii administrat de ING. Acesta a raportat constant cel mai mare randament de pe Pilonul II. Randamentele dife