Profesorii cred că, prin diminuarea numărului orelor, li se va lua copiilor bucuria mişcării Elevii craioveni nu sunt de acord cu reducerea numărului de ore prevăzut de programa şcolară prin scoaterea orelor de educaţie fizică şi sport.
„De ce neapărat din numărul de ore de educaţie fizică? Ar trebui să scoată de la materiile foarte grele, care ne obosesc, sau în funcţie de profilul fiecărei clase”, a declarat Cristina Casapu, elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Mai mult, orele de sport îi ajută să se menţină în formă, cred elevii. „Am o părere foarte proastă despre ultima iniţiativă a Ministerului. Orele de sport, deşi şi aşa puţine, sunt bune pentru sănătate, ne ajută să ne menţinem şi în formă”, spune eleva Graţiela Găină. În plus, orele de educaţie fizică sunt o relaxare pentru unii, mai ales după orele de la materiile mai dificile.
„Orele de sport ne deconectează, sunt un moment de respiro în programul deja foarte încărcat, nu ar trebui să ni le scoată. Sunt necesare”, este de părere Teona Goreci, elevă la Colegiul Naţional „Carol I”, din Craiova.
Sănătatea elevilor, afectată de lipsa mişcării
Revolta s-a manifestat şi în rândul dascălilor. „A fost realizat un studiu la nivel judeţean, care a scos la iveală faptul că elevii suferă de foarte multe afecţiuni datorate lipsei mişcării. Dacă mai reduc şi orele de educaţie fizică şi sport, nu vor reuşi decât să agraveze situaţia”, a declarat profeasoara de educaţie fizică şi sport Niculina Lazarciuc. Printre afecţiunile de care suferă elevii se numără şi cele la coloana vertebrală, generate de sedentarismul elevilor, strâns legat de poziţia vicioasă în bănci sau în faţa calculatorului. „Programa nu este încărcată de orele de sport, ci de cele mult mai grele, din care ministerul se pare că nu vrea să reducă”, a mai declarat Lazarciuc.