Intr-o perioada in care criza financiara a devenit principalul subiect de discutie si toata lumea simte cum saraceste, principalele banci din Romania se intrec in a anunta profituri record pe 2008. Paradoxal, tot ele sunt cele care cer zgomotos sprijin din partea statului si a institutiilor internationale si se plang ca populatia nu mai ia credite si ca numarul restantierilor creste de la luna la luna.
In ultimele saptamani, noua dintre cele mai mari banci de pe piata si-au anuntat rezultatele pe anul trecut si, fara nicio exceptie, toate au inregistrat in 2008 profituri record, cu mult mai mari decat in 2007. Profiturile cumulate ale celor noua banci se ridica la peste 1,4 mld. euro, fata de 840 mil. euro in 2007. Mai mult, majoritatea sefilor acestor banci spun ca nu se pune problema sa nu faca profit si in acest an, chiar daca nu la nivelul celui de anul trecut.
Si atunci, de ce mai au nevoie de ajutor? De ce au lansat sefii bancilor austriece care au subsidiare in Romania ideea ca statul roman trebuie sa le sprijine afacerile locale? De ce nu sacrifica aceste banci o parte din marjele de profit substantiale ca sa-si rezolve singure problemele?
Statisticile BNR arata ca restantele la credite s-au dublat in ultimul an, de la 330 de milioane de euro la 810 mil. euro, sau 1,7% dintr-un sold al creditelor de circa 50 mld. euro. Majoritatea bancilor anunta ponderi tot mai mari ale creditelor neperformante. Evident ca de vina sunt clientii. In fond ei nu-si platesc ratele la care s-au obligat prin contract. Bancherii arata cu degetul si spun ca din cauza asta nu mai crediteaza economia si ca statul, care ii reprezinta si pe clientii care nu-si platesc ratele, ar trebui sa contribuie la suplinirea deficitului de finantare.
Pe de alta parte, ei majoreaza ratele dobanzilor la credite, facand tot mai dificil pentru clientii "corecti" sa-si onoreze l