Seful Raiffeisen spune ca dobanda la lei nu poate scadea din cauza presiunii pe curs.
Obiectivul principal al BNR pare a fi in ultima perioada mentinerea unui curs de schimb cat mai stabil, iar cat timp exista presiune pe leu nu ne putem astepta la o dobanda mai joasa, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.
El a comentat astfel problema dobanzilor mari la creditele in lei, peste cele la imprumuturile in euro, a caror scumpire o explica prin cresterea primei de risc la finantarile pe care bancile locale le obtin din strainatate. "Prima de risc pentru Romania a crescut la aproape 7%. Trebuie gasite solutii pentru imbunatatirea perceptiei de risc, pentru ca aceasta este cea mai mare problema cu care ne confruntam, si astfel creditul va deveni mai accesibil. Practic nu se pune problema de a gasi finantare, dar ma ingrijoreaza costurile mari pentru Romania".
El admite ca incetinirea activitatii de creditare a fost determinata de cresterea costului creditelor, pe langa incertitudinile care marcheaza apetitul pentru indatorare atat al persoanelor fizice, cat si al companiilor. In acelasi timp, majorarea dobanzilor la creditele in sold a inceput sa antreneze cresteri ale creditelor neperformante. La sfarsitul lui 2008 ponderea acestora a trecut de 3% din portofoliul Raiffeisen, iar tendinta este de crestere asa cum se intampla in intreg sistemul bancar.
"Nu ascund ca in trimestrul IV am inregistrat o crestere mai mare decat in restul anului. Daca leul slabeste, are un impact si la nivelul creditelor neperformante", afirma Van Groningen. El spune ca inca este dificil de analizat ce se intampla, avand in vedere ca din cauza cresterii cursului este posibil ca unii clienti sa fi platit mai putin la o rata fara sa stie si astfel au devenit automat restantieri.
Implicit, aceste evolutii impun majorarea provizioanelor