La nici o săptămână după ce o femeie a murit lovită în cap de un leu din beton, toate ornamentele de pe clădirea Poştei au fost date jos. La nici o săptămână după ce o femeie a murit lovită în cap de un leu din beton, toate ornamentele de pe clădirea Poştei au fost date jos.
Sebastian David
Potrivit şefului Oficiului Judeţean de Poştă Sibiu, este doar o coincidenţă faptul că ornamentele, care cântăreau aproape 40 de kg, au fost coborâte acum de pe clădire, pentru că acestea erau verificate regulat tocmai pentru a preveni o tragedie.
Chiar dacă nu exista un pericol iminent de prăbuşire, ornamentele au fost înlăturate pentru că, oricum, clădirea Poştei va intra într-un amplu proces de renovare şi modernizare. „Va fi o schimbare radicală şi în exterior şi în interior. Vom moderniza mai ales spaţiul de lucru cu sibienii şi vom crea mai multe ghişee. Vrem să fim mai eficienţi, iar lumea să nu mai aştepte la cozi”, a spus Ioan Trâmbiţaş, pentru „Adevărul de Seară”. Tot miercuri, la o oră după operaţiunea de la Poştă, au fost daţi jos şi leii ornamentali de pe clădirea situată pe Bălcescu, colţ cu Cetăţii.
Refăcută după original
Proiectanţii contractaţi pentru renovare au luat mai multe mostre din tencuiala clădirii de pe Mitropoliei, pentru a încerca readucerea Poştei la imaginea ei din 1904, când a fost dată în folosinţă. Se doreşte şi scoaterea în evidenţă a ineditului ceas solar care decorează faţada. „Clădirea a fost renovată ultima oară în anii ’60, iar eu, când am venit, aşa am prins-o. Bineînţeles că timpul a deteriorat-o şi acum arată aşa cum arată. Noi am căutat diferite documente şi fotografii pentru a-i arăta proiectantului ce ne dorim. Acum aşteptăm să vină cu propunerile”, a mai spus Ioan Trâmbiţaş.
Iniţial investiţia a fost estimată anul trecut la peste 3 milioane de lei, dar calculele finale depind de soluţia de ren