Dacă ţii la sănătatea oaselor, nu trebuie să fii preocupat doar de consumul unor alimente care conţin cât mai mult calciu, ci şi de modalităţile cele mai bune de asimilare a acestui mineral. Ştiai că unele alimente îţi „fură” calciul? Avem nevoie de calciu mai mult decât de multe alte minerale. Cu vârsta, se pierde mai mult calciu decât se asimilează, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. De aceea, este important să consumi alimente bogate în calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse.
Nu ignora însă nici peştele sau ouăle, care conţin vitamina D, necesară asimilării acestui mineral. Nu exagera însă cu consumul de carne, de ciocolată, de sare şi de băuturi carbogazoaze, pentru că acestea sunt câteva dintre alimentele care favorizează pierderea calciului.
Acizii din legume sunt vinovaţi
Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism. Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.
Proteinele pun calciul pe fugă
Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine, mai ales cele din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, favorizând eliminarea calciului. De asemenea, şi sarea în exces dăunează. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Ca urmare, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uit