In numele omului nou khmerii rosii cambodgieni au facut milioane de victime
In doar patru ani cat s-au aflat la putere (1975–1979), khmerii rosii au ucis aproximativ doua milioane de persoane, un sfert din populatia Cambodgiei. Tortionarul–sef al regimului, Kaing Guek Eav, supranumit "Douch", este primul lider al comunistilor radicali cambodgieni adus in fata tribunalului infiintat sub egida ONU pentru judecarea crimelor odioase ale dictaturii lui Pol Pot, care a murit in arest la domiciliu, inainte ca instanta speciala sa isi inceapa activitatea.
"Douch" a fost comandantul temutei inchisori Tuol Sleng (S–21), un asa–zis centru de interogare, de fapt un centru de tortura prin care au trecut aproximativ 15.000 de detinuti dintre care nu sunt cunoscuti decat 12 supravietuitori, intre care o singura femeie, crutata, probabil, pentru ca era din aceeasi regiune cu "Duch", lucru dovedit de accentul ei.
Desi mai putin "eficiente" decat Tuol Sleng, inchisorile si lagarele au impanzit Cambodgia, khmerii rosii fiind adeptii ideii "reeducarii prin munca" a intelectualilor "pervertiti" de cultura occidentala si a oricarei categorii sociale care ar fi putut avea porniri de rezistenta. Prigoana impotriva intelectualilor era atat de inversunata incat o pereche de ochelari il putea trimite pe purtator in lagar sau, daca era deja acolo, la moarte in chinuri.
Multi si-au ascuns sau au incercat sa isi ascunda adevarata profesie, un caz dramatic fiind cel al lui Haing S. Ngor care, supravietuind dictaturii lui Pol Pot, a ajuns in America, devenind celebru datorita rolului inspirat partial din viata sa reala, interpretat in filmul "Killing Fields" ("Campiile ucigase"). Internat intr-un lagar impreuna cu sotia, din cauza originii chineze a tatalui sau, Haing S. Ngor a ascuns faptul ca era medic, chirurg si ginecolog, fiind nevoit sa isi s