Pe harta de dezvoltare a Intel, Romania ar putea ocupa pe viitor un loc foarte important, industria locala de software oferind investitorilor oportunitati de dezvoltare si un numar mare de specialisti IT in raport cu populatia, spune Craig Barrett, presedintele companiei, intr-un interviu acordat ZF.
"Pe viitor, Romania ar putea deveni pentru Intel o piata de cercetare si dezvoltare. In prezent, compania isi extinde aceste activitati in Europa si cred ca Romania va avea un rol important in aceasta dezvoltare", spune Craig Barrett (69 de ani), presedintele producatorului american de microcipuri Inel Corporation, cu mentiunea ca deocamdata compania nu are niciun anunt oficial in acest sens, ci doar cauta noi oportunitati si parteneriate. "Tarile care investesc in cercetare si dezvoltare au de castigat. Atat statele, cat si companiile pot castiga din oportunitati si pot investi sa depaseasca recesiunea", a spus presedintele Intel.
Criza afecteaza insa inclusiv Romania, chiar daca la un nivel mai redus decat in alte tari. Intel Corporation simte recesiunea in primul rand din cauza faptului ca majoritatea clientilor din industria IT se confrunta cu probleme, ceea ce inseamna o incetinire semnificativa a vanzarilor. "Ce nu va incetini insa este tehnologia, motiv pentru care Intel va continua sa investeasca si anul acesta, mentinand nivelul de 6 miliarde de dolari din anii precedenti", spune Barrett, care considera ca o recesiune scoate ce e mai bun dintr-o companie si ca in cazul de fata va cerne companiile care au capacitatea sa ramana in picioare chiar si in conditii economice precare.
Astfel, pentru Intel recesiunea este de fapt o oportunitate, mai ales ca, dupa cum spune Craig Barrett, din punctul de vedere al banilor compania are o strategie conservatoare, iar lichiditatile puse deoparte pentru zile negre pot sustine acum dezvoltarea companiei. @N_