Ciocnirea dintre cei doi sateliţi, unul rus şi unul american, care a avut loc în februarie, ar putea reprezenta un test al Statelor Unite prin care se urmărea distrugerea sateliţilor Rusiei, susţine un oficial militar de la Moscova, ciatat de agenţia RiaNovosti. Potrivit raportului prezentat de acesta, unul dintre cei 66 de sateliţi deţinuţi de Iridium, o companie de telecomunicaţii americană, şi satelitul rus Cosmos-2251, care a fost lansat pe orbită în 1993 şi despre care se credea că pluteşte în derivă prin spaţiu, au intrat în coliziune pe data de 10 februarie, la aproximativ 800 de kilometri deasupra Siberiei. Generalul în rezervă Leonid Shershnev, fost director al serviciilor secrete militare spaţiale ruseşti, a declarat în cadrul unui interviu acordat, ieri, publicaţiei Moskovsky Komsomolets că satelitul american implicat în coliziune a fost folosit de către armata americană în cadrul proiectului ştiinţific ”Orbital Express”, cu o dublă intenţie.
Comerţ şi apărare robotizate
Shershnev pretinde că armata americană a decis să ducă mai departe proiectul în scopul ”dezvoltării tehnologiei care ar permite monitorizarea tuturor navetelor spaţiale prin intermediul sateliţilor automatizaţi şi robotizaţi”.
”Orbital Express” este misiunea spaţială demarată în 2007 de către ”Agenţia Americană de Cercetare în Apărare” (DARPA) în colaborare cu o echipă de la Centrul Spaţial Marshall (MSFC), aparţinând NASA. Intenţiile declarate ale proiectului, potrivit DARPA, erau acelea de a ”testa fezabilitatea tehnică a roboţilor, echipamentului astronomic şi reconfigurarea sateliţilor în scopul menţinerii şi dezvoltării programelor spaţiale şi comerciale ale Statelor Unite”.
Coliziunea din 10 februarie indică faptul că SUA au dezvoltat cu succes o asemenea tehnologie şi sunt capabile să manipuleze ”sateliţii ostili”, inclusiv în ved