Presedintele CSM, Virgil Andreieş (foto), a declarat astăzi că pentru magistraţii care au primit verdicte de colaborare cu Securitatea vor fi sesizate organele abilitate în sensul începerii cercetării penale. Andreieş a mai spus că magistraţii care ocupă funcţii de conducere şi au declarat pe propria răspundere că nu au fost colaboratori vor fi cercetaţi atât pentru fals în declaraţii cât şi pentru uz de fals. ”Există obligaţia pentru judecători şi procurori de a face o declaraţie autentică, pe propria răspundere, privind apartenenţa ca agent sau colaborator al organului de Securitate ca poliţie politică. În situaţia în care magistratul face o declaraţie neconformă cu realitatea, el se face vinovat de comiterea unei infracţiuni, respectiv fals în declaraţii”, a declarat Virgil Andreieş, la Realitatea FM.
Potrivit preşedintelui CSM, ”cu siguranţă va începe urmărirea penală, se vor face verificări de natură penală în legătură cu comiterea acestor fapte” şi ”dacă (magistratul, n.r.) deţine şi funcţie de conducere, e pasibil să răspundă şi de acuzaţia de uz de fals. Dacă nu, este pasibil doar de infracţiunea de fals în declaraţii”.
Andreieş a precizat că ”pentru a dovedi infracţiunea, trebuie probată intenţia”, sarcină care revine procurorilor şi ”cu siguranţă, dacă vom avea hotărări definitive, atunci atitudinea CSM va fi în sensul acesta”.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, a declarat pentru NewsIn că potrivit legii privind statutul magistraţilor doar magistraţii cu funcţie de conducere care au făcut poliţie politică riscă să fie excluşi din magistratură.
"În cazul constatării, printr-o hotărâre definitivă, a calităţii de colaborator al Securităţii ca poliţie politică în cazul unui magistrat, dacă respectivul procuror sau judecător deţine o funcţie de conducere, el este revocat din funcţie de una dintre