Stresul şi presiunea foarte mare îi determină pe doctorii de la Urgenţe să îşi caute de muncă la alte secţii, mai puţin solicitante. Urgenţele funcţionează sub capacitate din cauza deficitului de medici. „Munca este prea solicitantă. Lucrăm la foc continuu”, spune Mariana Oprea, medic în Constanţa. Programul extrem de încărcat şi numărul mic de medici dispuşi să-şi desfăşoare activitatea în ritm de urgenţă îi determină şi pe cei existenţi să-şi dorească altceva. Liliana Puiu Crăciun, medic specialist UPU, este unul dintre medicii de la Spitalul Judeţean Gorj care ar dori să renunţe la stresul de la Urgenţe.
“De trei ani mă gândesc să-mi schimb specialitatea din Urgenţe la Gastroenterologie. Am continuat să rămân aici pentru că nu se găsesc medici care să-şi dorească Urgenţa şi nu are cine să mă înlocuiască. Nici aşa nu suntem suficienţi. Avem norocul că ne ajută trei anestezişti ca să facem faţă numărului mare de pacienţi”, a spus Liliana Puiu Crăciun.
Criză la Constanţa
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa trec printr-o criză acută de cadre medicale. În momentul de faţă, în spital mai este nevoie de opt medici, iar la Ambulanţă de 21 de medici şi 25 de asistente. Absolvenţii de Medicină evită însă să lucreze atât la Urgenţe, cât şi la Ambulanţă, unde condiţiile de muncă sunt mai grele.
„Medicina de urgenţă este o specializare grea, stresantă, în care dialogul cu omul bolnav se desfăşoară într-un timp scurt şi vital. Doctorul trebuie să aibă cunoştinţe foarte solide, capacitate mare de sinteză a datelor şi a posibilităţilor de a lua decizii rapide”, a explicat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al Spitalului Constanţa.
El a mai precizat că este îngrijorat că va pierde o parte din personalul medical de la Urgenţă după susţinerea examenului