O posibilă cauză - lucrările la metroul din apropierea clădirii
„Memoria unui oraş european a fost distrusă. Pot doar spera, chiar dacă nu pot crede, că o parte din aceste documente fragile au supravieţuit sub tonele de beton şi oţel”- povesteşte şeful Arhivelor din Köln drama oraşului din ultimele zile.
Clădirea arhivelor istorice din centrul urbei s-a prăbuşit, recent, distrugând în numai câteva minute documente istorice importante ale Germaniei. Construit în 1971, sediul nu avea probleme de rezistenţă, susţin autorităţile. Tocmai de aceea, prăbuşirea rapidă a acestuia într-un crater de 12 metri care se afla sub clădire pare suspectă, mai ales că, în apropiere, au fost făcute excavări pentru o magistrală de metrou, relatează AFP. Persoanele care lucrau în clădirea arhivelor, dar şi în cele două sedii aflate lângă instituţie, au fost în timp util evacuate, înainte de prăbuşirea acestora. Două persoane sunt în continuare date dispărute, şansele ca ele să fie încă în viaţă fiind nule.
Tezaurul de manuscrise
Sub dărâmături au fost îngropate unele dintre cele mai valoaroase documente ale Germaniei. Ironia face că printre cele mai importante manuscrise distruse de moloz să se numere şi manuscrisele nuvelistului Heinrich Böll (câştigător al premiului Nobel pentru Literatură şi unul dintre cei mai importanţi scriitori după cel de-al Doilea Război Mondial) a cărui operă a fost catalogată drept „literatura molozului” (Trümmerliteratur).
Nici manuscriptele cu eseurile şi articolele scrise de Karl Marx pe vremea când era editor la „Rheinische Zeitung” nu au scăpat „furiei” cărămizilor în cădere.
Scrisorile lui Friedrich Hegel şi notiţele compozitorului Jacques Offenbach au fost, de asemenea, pierdute pentru totdeauna. Chiar şi documentele personale ale primului cancelar al Germaniei de Vest şi fost primar general al oraşului Köln, Konr