Chiara Pignedoli (22 de ani) a beneficiat de un stagiu Erasmus de un an, la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti. Tânăra studentă urmează în prezent cursurile Facultăţii de Ştiinţe Diplomatice şi Internaţionale Roberto Ruffilli din Forli. Chiara recunoaşte că înainte de a veni în România, în 2007, nu ştia nimic despre ţara noastră. Deşi familia şi prietenii au încercat să o convingă să nu vină aici, deoarece „este periculos şi plin de ţigani”, ea era hotărâtă să descopere o lume nouă, fără a ţine cont de prejudecăţile referitoare la români.
Deşi impresia actuală, indusă atât de presa din România, cât şi de cea din Peninsulă, ar fi că părerea generală a italienilor despre ţara, poporul şi cam despre tot ceea ce ţine de români ar fi una negativă, există multe voci în Italia care contestă acest lucru. Voci precum a Chiarei ar trebui să fie auzite mai bine decât cele ale unor oameni din presa italiană care vorbesc despre un întreg popor doar după faptele unor membri care, e drept, nu ne fac deloc cinste.
Toţi cei care şi-au exprimat părerea în faţa reporterului “Adevărul de Seară” au venit să studieze în România prin programul comunitar Erasmus, la diferite universităţi din Bucureşti.
„Cred că putem judeca un anumit lucru doar prin intermediul experienţei. De aceea m-am hotărât să vin în România. Consider că am făcut alegerea potrivită deoarece anul universitar petrecut în Bucureşti a fost cel mai frumos din viaţa mea”, mărturiseşte Chiara.
„Bucureştiul este pentru mine a doua casă” spune Chiara. Pentru a demonstra legătura dintre ea şi oraş, şi-a făcut un tatuaj pe ceafă în onoarea Bucureştiului.
Totuşi, blocuri gri
Paola Prinzis, colegă de-a Chiarei, recunoaşte că primul impact cu Bucureştiul a fost unul negativ, datorat blocurilor comuniste gri şi triste. „Ospital