Piata hoteliera de cinci stele din Capitala, care cumuleaza circa 2.000 de camere, a ajuns anul trecut la 113-115 mil. euro, potrivit calculelor ZF.
Rezultatul este cu circa 10% peste cel raportat in 2007, insa acest avans se bazeaza in primul rand pe deschiderea hotelului de cinci stele Radisson SAS, cu 424 de camere, celelalte unitati raportand rezultate similare cu cele din anul precedent.
"In 2008 piata hoteliera de cinci stele din Capitala a inregistrat cresteri, insa in acest an s-au facut resimtite efectele crizei financiare si cred ca vom asista la un declin. In momentul de fata nu cred ca piata mai poate absorbi noi unitati", a spus Kurt Strohmayer, general manager al unitatii de cinci stele JW Marriott din Capitala.
Astfel, venitul mediu anual pe camera a scazut anul trecut cu peste 15%, pana la circa 35.000 de euro, arata calculele ZF, care iau in calcul o pondere a cazarii de circa 60% in totalul veniturilor, restul fiind asigurat de partea de evenimente si restaurante.
JW Marriott, cu o capacitate de 402 camere, ocupa in continuare primul loc pe piata dupa rezultatele de anul trecut. In 2007 cifra de afaceri a Societatii Hoteliere Grand, care detine JW Marriott, a fost de 40 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor. Pentru 2008 reprezentantii companiei nu au facut publice rezultate, insa managementul hotelului a afirmat ca nivelul afacerilor s-a situat la un nivel asemanator cu 2007.
Hotelul Radisson SAS, care a fost deschis oficial in luna septembrie a anului trecut, alte circa patru luni fiind in soft opening, a rulat intre 7 si 10 milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Bucuresti Turism, compania care detine Radisson SAS si complexul Centre Ville, a raportat pe anul trecut afaceri de 15,5 mil. euro, in crestere cu circa 7,5 milioane de euro comparativ cu anul precedent, cand hotelul de cinci stele de