Oficialii bancilor centrale din tarile din estul si centrul Europei, membre ale Uniunii Europene, si-au exprimat ieri ingrijorarea cu privire la speculatiile privind riscurile implicate de sectorul financiar din regiune.
Acestia au precizat ca asemenea speculatii au capacitatea de a afecta puternic economiile si operatiunile bancilor din regiune.
Intr-un comunicat comun, autoritatile de supervizare a sectorului bancar din Cehia, Slovacia, Polonia, Romania si Bulgaria spun ca atentia sporita acordata expunerii puternice pe care bancile occidentale o au pe pietele din Europa Centrala si de Est nu face altceva decat sa submineze eforturile oficialitatilor de a readuce stabilitatea in regiune.
Perceptiile gresite create prin astfel de actiuni se rasfrang in mod negativ nu doar asupra Europei de Est, ci a intregului continent, au tinut sa precizeze bancherii centrali.
Ei au continuat sa sustina ca situatia economica este diferita de la o tara la alta si ca regiunea nu poate fi tratata ca un tot omogen.
Cea mai importanta diferenta in acest sens este cea intre statele membre ale Uniunii Europene si statele nemembre, spun reprezentantii bancilor centrale, sugerand ca primele beneficiaza de o stabilitate mai mare.
In acelasi timp, bancherii centrali au sustinut necesitatea unei colaborari intre autoritatile de supervizare a sistemului bancar din regiune si cele care supervizeaza institutiile financiare occidentale, care detin majoritatea bancilor din Europa Centrala si de Est.
De asemenea, spun acestia, guvernele europene ar trebui sa raspunda in mod adecvat nevoilor financiare specifice fiecari tari.
Guvernele occidentale sunt responsabile de adoptarea de masuri specifice privind acordarea de ajutor bancilor aflate in dificultate, dar aceste masuri trebuie sa tina cont inclusiv de nevoile subsidiarelor est-europene ale acestor co