» Cinci magistrati au fost confirmati oficial ca fosti colaboratori ai Securitatii, in urma unor decizii definitive in instanta.
»Un judecator de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, precum si un procuror de pe langa Tribunalul Brezoi au fost deconspirati ca fiind fosti ofiteri ai structurilor de Securitate comuniste.
Potrivit noii legi a CNSAS, verdictul de colaborare sau de lucrator al Securitatii este dat de instanta, iar Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii cerceteaza dosarele si aduna probele in cazul persoanelor publice, care apoi sunt trimise pe masa judecatorilor.
Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat ca 29 de magistrati fosti colaboratori ai Securitatii se afla inca in exercitiul functiunii, precizand ca dosarele acestora au fost trimise in instanta, fiind in diferite faze de solutionare pentru a se da un verdict final in cazul lor. Pana in acest moment, Curtea de Apel a stabilit, pe baza probelor inaintate de CNSAS, ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si procurorul de pe langa Tribunalul Brezoi Popescu Nicolae au fost lucratori ai Securitatii. Insa nu este o decizie definitiva, recursul fiind judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Interesant este faptul ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte, va fi judecat chiar de colegii sai de la aceasta instanta, fapt care ridica mari semne de intrebare. Insa legea nu cuprinde prevederi care sa legifereze asemenea situatii. Ionescu a fost ofiter de Securitate in cadrul Directiei a III-a, in perioada 1964-1967, la Contrainformatii interne, apoi a activat la Securitatea Municipiului Bucuresti. Ca judecator, Ionescu este acuzat ca s-a substituit unui judecator de la Inalta Curte intr-un dosar de retrocedare a Hotelului Lido. O plangere impotriva sa a fost inaintata anul trecut Consiliului Superior al