Consiliul Europei a publicat un raport care evaluează egalitatea între sexe la nivelul deciziei publice în statele membre ale organizaţiei. România este parte a Consiliului din 1993, iar acest ultim raport situează ţara noastră pe ultimele locuri la capitolul implicării femeilor în viaţa publică şi în procesul deciziei politice. Statisticile oferite de Consiliul Europei, valabile pentru septembrie 2008, descriu un spaţiu european care, în ciuda discursurilor optimiste despre democraţie, menţine încă o profundă inegalitate între sexe la nivelul instituţiilor politice. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În context, România stă relativ prost la toate capitolele raportului, care includ secţiuni separate pentru organismele de administraţie centrale şi locale.
Femeia-politician joacă în rolul secundar în Europa
„Europa nu poate juca şi câştiga cu jumătate din echipă pe banca de rezerve”, a declarat Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, după publicarea raportului.
„Deşi se înregistrează unele progrese, situaţia actuală este incorectă, stupidă şi ineficientă. Inegalitatea între sexe lucrează în detrimentul dezvoltării politice, sociale şi economice. Acesta este şi motivul pentru care statele membre ale Consiliului Europei ar trebui să facă mai mult pentru a promova lărgirea participării femeilor în procesul de decizie publică”, a continuat oficialul.
Cuvintele sale, aparent dure, nu au făcut decât să traducă o realitate statistică problematică, una ce riscă să genereze tensiuni într-o Europă care pare să se mândrească inutil cu egalitatea deplină între sexe. Cel puţin la nivelul centrilor de decizie publică, situaţia nu e deloc favorabilă unei asemenea perspective.
Raportul publicat indică faptul că, la nivel european, o medie de 28.6% dintre posturile ministeriale sunt ocupate de femei, în v