Deşi intervenţia statului în sectorul privat îşi are criticii săi, până acum ajutoarele guvernamentale au reuşit să scape de faliment multe nume grele din sistemul financiar. Odată cu multele intervenţii ale guvernului SUA pentru a salva de la faliment băncile, analiştii se întreabă dacă soluţia nu este naţionalizarea sistemului. Este deja cunoscută atitudinea refractară a noului lider de la Casa Albă, Barack Obama, faţă de posibila naţionalizare a sistemului financiar. Cu toate acestea, există aproape un consens general că, asemenea Suediei în anii ‘90, SUA ar trebui să-şi naţionalizeze băncile.
Fostul, dar şi actualul preşedinte al Rezervelor Federale americane (FED), Alan Greenspan şi, respectiv, Ben Bernanke, susţin că aceasta este singura soluţie. Asta, în condiţiile în care până nici uriaşul plan de peste 700 miliarde de dolari menit să scoată din impas băncile americane nu a reuşit să restabilească încrederea investitorilor.
Republicanii,susţinători fervenţi
În toamna anului trecut, banca Lehman Brothers devenea cu adevărat istorie după ce-şi anunţa falimentul, iar din acel moment situaţia băncilor americane şi nu numai a continuat să se înrăutăţească. În ultimele luni au fost afişate pierderi-record după pierderi-record.
Indicele bursier american Dow Jones a înregistrat zilele trecute cel mai mic nivel din ultimii 12 ani concretizând temerile investitorilor legate de stabilitatea sistemului financiar. Asta după ce asigurătorul AIG a raportat cea mai mare pierdere din istoria corporatistă a SUA, de peste 60 miliarde de dolari.
Văzută ca o „nebunie“ europeană, naţionalizarea începe să prindă contur în mintea formatorilor de opinie din SUA. Cei mai fervenţi susţinători ai naţionalizării sunt Republicanii. Senatorul republican pentru Carolina de Sud, Lindsey Graham, a afirmat că mulţi dintre