Deşi costurile de construcţie au scăzut cu circa 30%, afaceriştii nu deschid noi unităţi de cazare. În plină criză, cei mai mari proprietari de lanţuri hoteliere din România au decis să amâne investiţii importante programate pentru acest an. Radu Enache, proprietarul reţelei „Continental Hotels“, spre exemplu devansează cu doi ani perioada de derulare a investiţiilor programate iniţial pentru 2009-2011. „Anul acesta vrem să terminăm hotelurile pe care le-am început din anii trecuţi, respectiv hotelul Continental de pe Calea Victoriei din Bucureşti şi fostul Continental de la Sibiu, pe care îl transformăm într-un IBIS.
Anul acesta vom demara construcţia doar a două noi hoteluri. Vorbim despre complexul hotelier de la Timişoara, şi anume un Continental Forum de patru stele, adică 141 de camere şi un IBIS de 175 camere împreună cu un centru de conferinţe, cu o capacitate de aproximativ 2.000 de persoane. Toate acestea presupun investiţii de 30 milioane euro”, a declarat, pentru „Adevărul“, Radu Enache, proprietarul „Continental Hotels“.
Cine are lichidităţi conduce lumea
Potrivit lui Enache, în 2009 trebuia demarată şi construcţia unui nou hotel, la Arad, însă investiţia a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Unul dintre motivele stagnării investiţiilor îl reprezintă şi accesul greoi la finanţările bancare. “Împrumuturile se acordă foarte greu.
Este adevărat că noi avem linii de finanţare pe care le avem discutate deja. Acum ar trebui să le finalizăm având în vedere şi costurile, care sunt mai mari comparativ cu cele pe care le-am avut în ofertele iniţiale. Nu este uşor, de aceea am refăcut toate studiile şi nu vom contracta alte credite înainte de a vedea dacă suntem solvabili pentru achitarea lor”, a precizat Enache.
Majoritatea oamenilor de afaceri din domeniu sunt de părere că perioada