Bancile care afirma ca sunt probleme de lichiditati in piata au de fapt acumulate pozitii valutare impotriva leului, a sustinut ieri guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
"Uitandu-ma la pozitiile valutare ale bancilor, am vazut din nou lungiri de pozitii, desi nu la fel de mari ca in octombrie. Rog media, ca de data aceasta, daca cineva mai spune ca e lipsa de lichiditate, sa nu mai creada. Pentru ca are o conotatie mediatica", a spus ieri Isarescu la o conferinta organizata la BNR pe tema impactului crizei financiare asupra economiei romanesti.
La conferinta a participat conducerea BNR alaturi de doi ministi ai cabinetului Boc - de la Finante si IMM.
Guvernatorul a explicat ca incercarea de depreciere a leului din luna octombrie 2008 urmarea atingerea unui curs de 4,5 - 4,7 lei/euro si nu un nivel de 4,2 lei/euro, cum sugerau unii analisti. "Va garantez ca in mintea celor care au initiat atacul, 4,2 lei/euro era doar o etapa. Se dorea 4,5 - 4,7 lei/euro si mai sus. Cand fraiele sunt scapate, nu mai pot fi oprite. BNR a intervenit nu pentru ca apara un nivel de curs, ci pentru a apara moneda nationala. (...) Moneda nationala este un element esential al increderi in activitatea economica din Romania", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, incercarea de depreciere din toamna anului trecut a venit, intr-adevar, pe fondul unei datorii private pe termen scurt mare, care este rezultatul eforturilor de cucerire a cotei de piata in care s-au antrenat bancile comerciale.
"Mai multe banci au spus ca le-am luat leii. Mai ridic inca o data intrebarea, pentru ca aceleasi banci au aparut pe prima pagina a ziarelor spunand ca au exces de lichiditate. Au umplut media spunand ca Banca Nationala, intr-o actiune ticaloasa, le-a luat leii. E ca si cum un om are 100 de lei in buzunar, intra in magazin, cumpara ceva, iar cand iese