In timpul concediului medical sau al celui de crestere a copilului nu aveti cum sa ramaneti fara post. Nici tatii aflati in concediu de paternitate nu pot fi dati afara.
In cazul in care simtiti ca la serviciu zilele va sunt numarate si va este teama ca veti ramane fara loc de munca, puteti apela la cateva tertipuri pentru a mai fi, cel putin o perioada, angajat.
Potrivit Codului Muncii, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Insa nu puteti fi dat afara oricand si oricum. "Nici un angajator nu are voie sa-si concedieze personalul fara un motiv intemeiat si fara a respecta pasii legali prevazuti in Codul Muncii. In practica, numerosi angajatori solicita angajatului sa ceara incetarea contractului individual de munca, astfel incat exista acordul ambelor parti", spune Ramona Voicu, payroll services coordinator la compania de recrutare VON Consulting.
Din punct de vedere legal, patronului dumneavoastra nu-i este permis sa va disponibilizeze invocand motive precum criterii de sex, orientare sexuala, varsta, nationalitate, etnie, religie, optiune politica, handicap, situatie familiala, apartenenta ori activitate sindicala sau exercitarea dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
Alte trucuri: concediile
Articolul 60 din Codul Muncii spune ca salariatul nu poate fi concediat pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii, si nici pe perioada concediului pentru carantina. "Durata concediului medical nu trebuie insa sa fie mai mare de 90 de zile intr-un an", subliniaza Dina Taralunga, specialist in resurse umane la compania Ascent Group. "Nici cand sunteti in concediu de odihna nu puteti fi dat afara", adauga Antonia Hotu, analist resurse umane la compania InnerLook.
Copilul va salveaza jobul
Gravidele nu pot f