Dupa criza creditelor ipotecare care a inghitit piata imobiliara, dupa criza din sectorul financiar si transferarea ei in asa-numita economie "reala", Statele Unite se afla in fata unui nou val al furtunii care ar putea avea, din nou, efecte catastrofale si pentru restul lumii: criza cartilor de credit. Aceasta noua fisura in sistemul economic, deja vizibila prin pierderile masive ale emitentilor cartilor de credit, ar putea amplifica efectele sociale, si nu numai, ale crizei economice care a lasat deja multi oameni fara slujbe.
Sistemul de plata prin carti de credit se afla in logica unui cerc vicios, care ameninta serios situatia companiilor ce emit carti de credit. Pentru a supravietui, acestea transfera o parte din pierderi clientilor. Persoanele fizice si familiile din SUA, deocamdata, simt astfel cum bucata de plastic din portmoneu ii face sa experimenteze, la scara personala, aceleasi dificultati financiare cu care se confrunta antreprenorii care nu mai au acces la credite pentru continuarea activitatii.
Fenomenul are loc in conditiile unei cresteri a somajului si a scaderii veniturilor personale, fapte care au facut ca americanii sa recurga tot mai mult la "imprumutul pe plastic" pentru a face fata cheltuielilor zilnice.
Expertii financiari europeni afirma ca riscurile extinderii acestei crize la nivel global sunt mai mici, pentru ca piata creditelor pe card din SUA nu a fost supradimensionata precum cea a creditelor ipotecare. Cu toate acestea, strategiile de supravietuire ale companiilor de carduri pot ingreuna indirect iesirea din criza. De asemenea, povara care ar putea fi transferata asupra bancilor ar ingreuna si mai mult situatia acestora.
Potrivit rezervei federale (banca centrala din Statele Unite), citata de huffingtonpost.com, datoria totala acumulata de americani in 2008 prin sistemul de creditare pe car