Telefoanele mobile apartinand membrilor personalului medical din spitale sunt purtatoare de bacterii periculoase si germeni rezistenti la antibiotice, arata un studiu realizat de Universitatea Ondokuz Mayis din Turcia, citat de France Presse.
Specialistii au testat peste 200 de telefoane apartinand unor medici, asistenti si infirmieri prezenti in sali de operatii si sectii de terapie intensiva din mai multe spitale. 95% din telefoane erau contaminate cu cel putin o bacterie. Afectiunile pe care le-ar putea cauza acestea sau germenii merg de la iritatii minore ale pielii pana la boli mortale.
35% din telefoane erau contaminate cu doua tipuri de bacterii, si peste 11 procente prezentau trei sau mai multe specii de germeni, mai arata studiul.
Cu totul alarmant, unul din opt telefoane prezenta un stafilococ rezistent la antibiotic, Stafilococus aureus, un pericol major in spitalele din intreaga lume, responsabil pentru boli precum meningita sau osteomielita.
Doar 10% din personalul medical efectueaza o curatare amanuntita a telefoanelor, desi cei mai multi urmeaza cu strictete ritualurile de igiena, incepand cu spalatul mainilor.
"Aceste telefoane functioneaza ca niste rezervoare de infectie care pot facilita transmiterea microbilor de la un pacient la altul", arata autorii studiului, precizand ca descoperirile pe care le-au facut se bazeaza pe un esantion redus de telefoane provenind din mediul spitalicesc. Ei sfatuiesc utlilizatorii sa reduca riscul contaminarii prin curatarea frecventa a telefoanelor cu dezinfectante pe baza de alcool.
Studul a fost publicat in BioMed Central Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials. Telefoanele mobile apartinand membrilor personalului medical din spitale sunt purtatoare de bacterii periculoase si germeni rezistenti la antibiotice, arata un studiu realizat de Universitatea Ondokuz Mayis din