Profiturile cumulate ale celor mai mari companii din Romania care activeaza in sectorul petrolier, Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL, au scazut cu circa 60% in 2008, an in care barilul de petrol aproape a atins pretul record de 150 de dolari dupa care s-a prabusit la sub 40 de dolari. Scaderea cererii de produse petroliere din ultimul trimestru insotita de reducerea semnificativa a marjelor obtinute din vanzarea de carburanti a afectat companiile cu activitati de distributie. In cazul Petrom, reducerea rezultatelor este cauzata in special de provizioanele de 2,1 mld. lei (570 mil. euro) constituite pentru acoperirea anumitor riscuri.
Datele financiare existente la acest moment indica un an 2008 care le-a adus petrolistilor afaceri de peste 10 miliarde de euro, in crestere cu 27%, dar castiguri de doar 205 milioane de euro la nivel de piata. Explicatia care a stat la baza evolutiei pozitive a cifrei de afaceri a fost cresterea preturilor la barilul de petrol din prima parte a anului in contextul in care la majoritatea companiilor petroliere cantitatile de produse vandute au fost in crestere foarte slaba fata de 2007. In total, piata a crescut cu doar 1%, fata de niste estimari initiale care creditau vanzarile de produse petroliere cu un ritm de crestere si de 10%.
Cea mai optimista estimare plaseaza barilul de petrol la circa 54 de dolari anul acesta. "In ceea ce priveste Petrom, estimez un nivel critic in jurul valorii de 30-32 de dolari pe baril", spune Tamas Pletser, analist pe segmentul de petrol si gaze din cadrul bancii olandeze ING.
Profiturile cumulate ale celor mai mari companii din Romania care activeaza in sectorul petrolier, Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL, au scazut cu circa 60% in 2008, an in care barilul de petrol aproape a atins pretul record de 150 de dolari dupa care s-a prabusit la sub 40 de dolari. Sc