Femeile încă nu deţin locul pe care ar trebui să îl aibă la nivel decizional, potrivit unui raport din 2008 dat publicităţii, la Strasbourg de Consiliul Europei (CoE), care menţionează că cinci ţări nu au femei în Guvern, relatează AFP, preluat de Mediafax.
România figurează printre aceste state, în condiţiile în care raportul a fost finalizat în septembrie 2008, în perioada mandatului Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Formula actualului Executiv de la Bucureşti include trei femei: Ecaterina Andronescu, Elena Udrea şi Monica Iacob-Ridzi.
Alături de România, pe "lista neagră" se mai află Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Monaco.
"Europa nu poate juca şi câştiga dacă jumătate din echipă este lăsată deoparte", a declarat secretarul general al organizaţiei, Terry Davis, comentând concluziile raportului cu privire la locul deţinut de femei în guverne, parlamente, justiţie sau diplomaţie, în 42 de state europene.
REPREZENTARE BUNĂ ÎN FINLANDA
Publicat cu câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Femeii, 8 Martie, raportul precizează, între altele, că două femei au fost alese şef de stat, în Finlanda şi în Irlanda, de la ultima anchetă, în 2005, iar alte două femei au devenit şef de guvern, în Germania şi Ucraina.
Femeile sunt cel mai bine reprezentate în structurile de putere din Finlanda şi Spania. Aici, participarea lor la guvernare depăşeşte 50 de procente. Urmează Austria, cu 46,2 %, Suedia şi Norvegia cu câte 45 %, Franţa, cu 43,8 %, Elveţia, cu 42,9 %, şi Belgia, cu 40 de procente.
Terry Davis a recomandat de mult timp un prag minim de 40 de procente de femei în funcţii de decizie.
Procentul mediu al femeilor ministru, care a crescut cu 8 %, nu ajunge decât la 28,6 %, iar cel al femeilor parlamentar urcă până la 21,7 %.
Do