Theodor Stolojan, fost premier, prim-vicepresedinte al PD-L si sfatuitor al premierului Emil Boc, spune ca sistemul de venituri in sectorul finantat din bugetul de stat, precum si in institutiile publice finantate din surse proprii, este complet distorsionat, iar situatia este inadmisibila.
"Este un dezmat general in disciplina bugetara in ceea ce priveste nivelul veniturilor. Sistemul salarial este complet scapat de sub control. Este absurd sa dai, spre exemplu, spor de doctorat. Criza nu loveste diferentiat. Nu se poate ca in mediul privat sa asistam la mii de disponibilizari, iar la stat sa continue sa existe sporuri si bonusuri uriase", a declarat Theodor Stolojan intr-un interviu pentru ZF.
Proiectul de Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizatii vor fi sistate sau diminuate, este in prezent in dezbatere publica.
In proiect se arata ca vor fi sistate sporuri salariale pentru functionari, iar salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor in acest an.
"Cat noi stam de vorba si discutam despre sporururi aberante, sunt mii de oameni in mediul privat care au ramas fara job sau au intrat in somaj tehnic si urmeaza sa ramana fara job. Sistemul de venituri in sectorul finantat din bugetul de stat, precum si in institutiile publice finantate din surse proprii, este complet distorsionat", a mai spus Stolojan.
Prim-vicepresedintele PD-L este de parere ca salariile ar trebui sa reprezinte 80% din totalul veniturilor, in timp ce sporurile si bonusurile nu ar trebui sa treaca de un maxim de 20%. "Este nevoie de o lege a salarizarii nu numai pentru angajatii din sectorul bugetar, ci si pentru cei din institutiile de stat care se finanteaza din surse proprii."
Legea salarizarii ar putea fi gata in cursul ac