Piaţa imobiliară din capitala Banatului este blocată, chiar dacă proprietăţile se vând tot mai ieftin. Cele mai ieftine terenuri se găsesc în Freidorf şi Calea Şagului, în timp ce în centru preţurile rămân crescute. Preţurile terenurilor intravilane au scăzut în Timişoara până la 30 la sută. În zonele marginale, proprietarii au renunţat la o bună parte din suma cu care au cumpărat respectivele terenuri, în timp ce în centru timişorenii încă mai ţin la preţ.
Valorile diferă în funcţie de zonă şi dacă la pachet vin utilităţi, apă curentă, gaz sau canalizare. Cei mai mulţi proprietari au ales să vândă pentru că au credite neplătite, dar cu toate acestea nu au reuşit să îşi rezolve problemele. Criza financiară mondială a blocat întreaga piaţă imobiliară, iar preţurile scăzute ale terenurilor nu tentează pe nimeni.
Preţuri mici în cartierele de lux
„Cu doi ani în urmă, mulţi oameni de afaceri străini au cumpărat terenuri în Timiş, în general a fost vorba de diverse speculaţii. La ora actuală se tranzacţionează foarte puţine terenuri pentru că cei mai mulţi ţin la preţ. Problema principală este, evident, lipsa lichidităţilor, generată de bănci. Acestea au blocat piaţa, de teamă că nu-şi vor obţine banii”, a declarat Petrişor Morar, expert imobiliar.
Printre cele mai ieftine zone din Timişoara se numără Freidorf şi Şagului, unde metrul pătrat a scăzut, în medie, de la 80 la 50 de euro. Valoarea proprietăţilor a scăzut şi în zona rezidenţială Dumbrăviţa, de la 70 la 50 sau chiar 40 de euro metrul pătrat.
În zona centrală, însă, proprietarii nu renunţă la preţ. „Am un client care a cumpărat un teren în Dumbrăviţa cu 60 de euro metrul pătrat anul trecut şi acum se chinuie să îl vândă la 50 de euro. În centru am şi terenuri cu 1.000 de euro, le-am scos din ofertă pentru că îmi pierdeam vremea, sunt prea s