În județele Constanța și Tulcea nu există ateliere speciale Lâna este trimisă în Asia, unde valorează de 4 ori mai mult decât în țară
În majoritatea judeţelor din ţară nu există unităţi de colectare sau prelucrare. Una dintre societăţile care puteau prelucra lâna a fost Integrata Constanţa, care a dat faliment. Cei 1.300 de oieri din Dobrogea duc în Bulgaria lâna obținută din tunderea celor 325.000 ovine. „Majoritatea producătorilor o spală la bulgari, apoi, fie o balotează acolo, fie se întorc în ţară, o împachetează şi apoi o trimit la export“, a declarat şeful Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Constanţa, Niculaie Fleancu.
Pentru un kilogram de lână autohtonă, asiaticii plătesc doi euro, în timp ce în România este vândută la un preţ de patru ori mai mic. O cauză pentru care piaţa internă nu-şi manifestă interesul pentru achiziţii este că mare parte din lâna tunsă şi colectată nu corespunde cerințelor. Ovinele din Dobrogea sunt apreciate pentru calitatea lânii bogate, ca și pentru carnea și laptele gustoase. Rasele din regiunea sud-estică sunt merinos de Palas, merinos de Stavropol, carabașa, texel, Suffolk, Blue Liechester.
Ciobanii aruncă lâna pe câmp
Având în vedere că în România lâna este comercializată cu numai doi lei, foarte mulţi oieri preferă să o arunce decât să o vândă pe un preţ de nimic. Dacă în urmă cu 20 de ani oile erau mină de aur pentru ciobani, acum meseria este făcută numai pentru asigurarea traiului zilnic. Înainte de Revoluţie, ciobanii făceau bani frumoşi din vânzarea lânii trimisă la export sau dată în lucru fabricilor de textile. Acum, ei tund oile şi aruncă lâna pe câmp. „Decât să iau trei lei şi 20 de bani pe lâna tunsă, mai bine o arunc sau las câinii să doarmă pe ea când e frig afară“, se plânge Vasile Ignat, crescător de oi din comuna Mereni.
Perioada de tundere a oilor este mai -