Anca Parghel, o personalitate puternică, animată de o uriaşă energie interioară, de o nesecată dragoste pentru viaţă, pentru oameni, pentru artă.
Născută la Câmpulung Moldovenesc, la 16 septembrie 1957, Anca Parghel şi-a tras energia din aerul acela ozonat, din urcuşurile pe munţii din jur, din relaţia cu pădurea. Cu tatăl ei a avut o relaţie ieşită din comun, iar de la mama ei a moştenit vocea superbă, cristalină. Voia să se facă medic chirurg, dar a început să cânte şi a rămas la asta. La 11 ani, ţinea afişul tuturor serbărilor şcolare. Din Câmpulung, a plecat la Liceul de Muzică din Suceava, apoi la Conservatorul din Iaşi, unde a studiat canto clasic. A descoperit jazzul improvizând, împreună cu colegii ei, cântând mai întâi la reuniunile studenteşti, apoi în festivaluri. A urmat cursurile Academiei de Arte “George Enescu” din Iaşi şi după absolvire, Anca s-a întors pe meleag bucovinean, la Suceava, unde a predat la Liceul de Muzică şi unde a înfiinţat primul club de jazz din ţară.
Poveste de iubireLa 14 ani, poza ca model studentului la Arte Plastice Virgil Parghel. S-au îndrăgostit şi după patru ani se căsătoreau, iar după încă un an, primul copil. Povestea de iubire dintre cei doi se sfârşea în 1997, când Anca obţinea prin concurs un post de profesoară de canto la Conservatorul Regal din Bruxelles. Tot atunci, cei doi fii, Ciprian şi Tudor, urmau să plece tot la Bruxelles cu burse de merit excepţionale. A debutat oficial în jazz în anul 1980, pe scena Festivalului de la Sibiu, alături de formaţia condusă de compozitorul ieşean Titel Popovici. Anca Parghel era singura cântăreaţă din estul Europei al cărei chip a apărut pe coperta prestigioasei reviste germane Jazz Podium, turneele sale în afara ţării ca reprezentantă de frunte a jazzului nostru fiind foarte numeroase. A participat de asemenea la importante festivaluri în diverse ce