Anuntul conform caruia actionarul minoritar al combinatului chimic Oltchim (OLT), grupul german PCC SE, este interesat de cele 53,26% de actiuni detinute de Ministerul Economiei a starnit interesul investitorilor pentru aceasta companie.
Brokerii consultati de Wall Street spun ca aceasta recenta apreciere vine pe fondul unei posibile privatizari al combinatului, rezultatele financiare lasand de dorit.
“Desi in comunicatul PCC, referitor la intentia de a cumpara pachetul majoritar detinut de stat, se arata ingrijorarea cu privire la viitorul societatii, cred ca aceasta este o declaratie mediatica doar pentru a-si consolida pozitia in cadrul unei posibile achizitii. Investitorii au mizat astfel pe o privatizare mult asteptata, iar valoarea la care a ajuns compania in piata a favorizat aprecierile semnificative”, afirma Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management, este de aceeasi parere, afirmand ca performantele financiare ale companiei nu ofera investitorilor motive pentru a cumpara cu atat entuziasm.
Totusi, cresterile de aproape 15% survenite in sedintele de tranzactionare de marti si miercuri au avut loc pe lichiditati scazute de 23.000 lei, respectiv 56.000 lei.
Necula explica lichiditatea scazuta prin faptul ca posibilii vanzatori asteapta desfasurarea evenimentelor, iar pretul chiar daca a crescut mult nu-i avantajeaza pentru a vinde in aceste momente.
In cursul sedintei bursiere de ieri, desi intraday actiunile OLT inregistrau cresteri de 9%, pentru a scadea la doar +3%, in contextul deprecierii intregii piete, pe finalul au fost executate ordine cu valoare scazuta care au impins actiuni mai jos cu 3,90%.
“Ordinele de la finalul pietei nu au fost semnificative, s-au tranzactionat doar 10.000 de actiuni, insa din cauza lipsei de cumparatori