Liderul grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, britanicul Graham Watson, şi-a anunţat candidatura pentru şefia instituţiei, în ciuda acordului istoric încheiat de populari (EPP-ED) şI socialişti (PSE), pentru împărţirea „frăţească” a acestui post.
Cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, într-un interviu acordat EVZ, Watson vorbeşte despre candidatură, despre cauzele prezenţei reduse la urne şI despre pericolul populismului şI al protecţionismului.
EVZ: Cum veţi depăşi înţelegerea celor două mari grupuri politice din PE, care au stabilit deja, se pare, numele preşedinţilor?
Graham Watson: Iniţial am crezut că cele două mari grupuri din PE (EPP-ED şi PSE) au ajuns la o înţelegere, dar am informaţii sigure că nu este cazul. Ce pot să spun cu siguranţă este că eu tot voi candida chiar daca vor decide să împartă între ele preşedinţia Parlamentului European. Motivaţia politică pentru care mă aflu aici este aceea de a avea o Uniune Europeană care să funcţioneze, de a uni forţele pro-europene în căutarea unor soluţii de ansamblu pentru a face faţă provocărilor cu care ne confruntăm: schimbările climatice, crima organizată, creşterea numerica a populaţiei şi imigraţia. Dacă oricare din cele două grupuri va vrea să vină la masa negocierilor, eu sunt deschis la orice fel de dialog, dar dacă îşi inchipuie că pot face o înţelegere secretă, în spatele uşilor închise, s-ar putea ca europarlamentarii să nu ţină cont de ea.
Spuneţi că doriţi să conduceţi treburile parlamentului mai bine. Ce anume doriţi să faceţi şi ce este în neregulă cu felul în care sunt ele conduse în acest moment?
Există foarte multe îmbunătăţiri pe care le-am putea aduce în ceea ce priveşte modul de funcţionare al Parlamentului European. În primul rând această instituţie trebuie să fie mult mai transparentă şi să depună un efort pent