Presa ucraineana incepe sa analizeze culisele scandalului diplomatic aparut intre Kiev si Bucuresti, intrebandu-se de ce s-a ales varianta scurgerii de informatii in media, in conditiile in care Ucraina si Romania ar fi putut sa rezolve diferendumul pe cale amiabila, pe cai neoficiale si in niciun caz publice, relateaza NewsIn.
Publicitatea necaracteristica in astfel de situatii a fost subliniata de fostul sef al Seviciului ucrainean de Securitate, Igor Smesko. Intr-un interviu pentru agentia UNIAN, Smesko declara ca expulzarea diplomatilor militari ucraineni din Romania reprezinta un eveniment extraordinar in relatiile dintre doua state si serviciile speciale ale acestora.
"Expulzarea diplomatilor, a diplomatilor militari, reprezinta o actiune extraordinar de serioasa, care are consecinte mari pentru imaginea statului si a relatiilor bilaterale", a subliniat Smesko.
El a explicat ca seviciile speciale pot aplica numeroase metode, in cazul in care intervin "anumite neintelegeri", de exemplu, manifestarea activitatii seviciilor unui stat pe teritoriul altui stat. Insa, in astfel de cazuri sunt folosite, in primul rand, cai neoficiale, evitand atragerea atentiei comunitatii internationale si a mass-media, a explicat Smesko.
"Demersul oficial care a fost facut public reprezinta o actiune extraordinara, ceea ce ar putea fi o dovada a nerespectarii relatiilor normale de parteneriat - a relatiilor de vecinatate, in primul rand - intre serviciile speciale ale statelor sau este, intr-adevar, o combinatie pe mai multe planuri, cu anumite consecinte serioase pentru relatiile bilaterale la nivel international", a declarat Igor Smesko, fost sef al Serviciului ucrainean de Securitate si al Directiei Generale de Informatii din Ministerul Apararii.
"Daca scurgerea informatiei in presa s-a facut din partea Ucrainei, aceasta, din cont