Tot mai mulţi scriitori români, rezidenţi sau nu în străinătate, îşi lansează operele la Milano. Pe 2 martie 2009, pianista Ioana-Maria Lupaşcu (31 ani) şi-a prezentat la consulatul român din Milano, volumul autobiografic “Prinţul baghetei”. Prezentarea volumului a fost făcută de Adina Christescu, membră a Asociaţiei Românilor din Italia (Milano). Aceasta a explicat auditoriului faptul că “Prinţul baghetei” “este şi nu este un roman autobiografic, este o galerie a personajelor muzicale de mare importanţă ale României, cum ar fi Sergiu Celibidache, George Georgescu, Ion Voicu, Mădălin Voicu, Ştefan Ruha etc. “
În volumul pianistei românce, cel supranumit “Prinţul baghetei” este dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi, “cel mai mare dirijor în viaţă, în opinia artistei”, a mai explicat Adina Christescu.
“ Este o carte despre trei mari pierderi si despre regăsirea mea după acestea: a tatălui meu, după tsunami-ul din Maldive din 2004, a maestrului meu, la o lună după tata, şi a unei mari iubiri, foarte judecată şi criticată, dar foarte intensă. După toate aceste trei pierderi m-am căutat şi m-am regăsit pe mine în credinţă.“, a declarat autoarea volumului.
Ioana-Maria Lupaşcu a evocat pentru ziarul “Adevărul”, cel mai plăcut şi cel mai neplăcut eveniment al volumului autobiografic. “Cel mai greu rămâne episodul morţii tatălui meu, moment în care mi-am redimensionat relaţia cu Dumnezeu.
Cel mai plăcut a fost acela în care am semnat contractul ca solistă concertistă la filarmonica din Ploieşti, a fost ca o încununare a anilor de studiu, de muncă, de eforturi.”, a explicat autoarea.
Artista Ioana-Maria Lupaşcu are mari satisfacţii datorită scrisului, dar se consideră prin excelenţă pianistă.
Autoarea a ales oraşul Milano pentru prezentarea cărţii sale, deoarece s-a îndrăgostit de acesta la vârsta