Un zgârie-nori, proiectat de fostul şef al Comisiei Urbanistice a Capitalei, ar putea fi construit în apropierea Casei Presei Libere. Sursa: Vlad Stănescu
Înaltă de 120 de metri, cu 30 de etaje la suprafaţă şi şase în subsol, clădirea de birouri, ce se doreşte a fi construită la intersecţia Bulevardului Poligrafiei cu strada Parcului, ar putea intra în istorie ca prima construcţie din Bucureşti care utilizează terenul la un coeficient nemaiîntâlnit: 20. Arhitecţii spun că aşa ceva nu s-a mai întâmplat în Capitală, iar neregulile pe care proiectul le-a adunat de câţiva ani, de când se tot încearcă aprobarea lui, nu se opresc aici. Avizul de urbanism e semnat, fără drept, în numele fostului arhitect-şef Adrian Bold, de către o referentă din primărie, construcţia ar urma să se facă într-o zonă prevăzută ca spaţiu verde în Planul de Urbanism General (PUG), iar cele şase subsoluri ale clădirii ar pune în pericol principala conductă de apă potabilă a oraşului. Aceeaşi conductă a ţinut în loc şi construcţia angroului lui Dumitru Puzdrea, în anii ,90, lăsată şi azi la stadiul de schelet.
În ciuda tuturor, arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu a susţinut ieri, la dezbaterea publică organizată de primărie, că proiectul pune probleme de moralitate, nu de legalitate. Ultimul cuvânt îl vor avea consilierii generali ai Capitalei.
Trecutul zbuciumat al terenului
Terenul de peste 3.000 de mp, pe care actualul investitor doreşte să-l exploateze la maximum, a fost retrocedat în aprilie 2001 moştenitorilor familiei Zapisescu. Aceştia l-au vândut unui fost consilier general de la vremea respectivă, Dumitru Itu, care imediat l-a revândut societăţii Hidroelectrica. Aceasta l-a revândut la rândul ei, în decembrie 2005, societăţii Relad Pharma, care în 2007 l-a revândut actualilor proprietari - CDIA Management SRL.
Fostul architect-