* loviţi de schimbarea planurilor cadru din învăţământul liceal vor fi şi profesorii de limba română sau de limbi moderne
La nivelul judeţului Brăila, ca urmare a modificării planurilor cadru din învăţământul preuniversitar, vor dispărea aproximativ 100 de catedre, a apreciat sindicatul, adică 2% din total. Cele mai drastice micşorări vor fi la educaţie fizică. În judeţul Brăila sunt 230 de posturi şi este posibil să dispară aproximativ 30% dintre ele.
Inspectorul de specialitate, prof. Doru Dewald, a precizat că este o cifră aproximativă, că abia pe 12 martie se va şti concret câte catedre dispar, dar situaţia este dramatică. Numai prin trecerea sportului din învăţământul primar către învăţători vor dispărea 40 de catedre din cele 230. La nivel liceal, la clasele a IX-a şi a X-a numărul de ore s-a înjumătăţit, iar de aici se mai duc încă 10% dintre catedre. Mai mult, chiar şi la profilul sportiv, la clasele a IX-a şi a X-a unde erau prevăzute în planul cadru 12 ore de educaţie fizică, au mai rămas 11. La profilul sportiv, la clasele a IX-a s-a mai redus câte o oră şi la limba română, a doua limbă modernă, dar şi din Curriculumul la Decizia Şcolii (CDŞ), unde a mai rămas doar o oră. În final, aceşti elevi au ajuns la 33 de ore pe săptămână, de la 37 câte aveau. Aceleaşi modificări au fost operate şi la clasa a X-a.
La profilurile uman şi real, pe lângă orele de educaţie fizică înjumătăţite, la clasa a IX-a şi a X-a a mai dispărut o oră de educaţie muzicală sau educaţie plastică, iar CDŞ-ul s-a redus de la două ore la una, fiind lovite astfel disciplinele importante ale specializărilor: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie.
La profilurile vocaţionale de artă, a dispărut câte o oră de la limba română, a doua limbă modernă şi educaţia fizică, reuşindu-se micşorarea planului cadru de la 35 la 31 de exemplu la clasele de arhitectur