Discutia despre pretul gazelor explodeaza in plina criza economica. Specialistii in domeniu sustin ca, prin modul in care se calculeaza factura la gaz, cetateanul plateste mai mult decit consuma. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit in iunie 2008 o formula de calcul a pretului gazului, care baga in buzunarele furnizorilor cu 24% mai mult decat trebuie, de la fiecare cetatean platitor. Deputatul PDL, Adrian Gurzau, cere o comisie parlamentara de ancheta pe tema pretului gazelor.
Autoritatile romane au fost obligate sa pregateasca integrarea europeana, printr-o serie de masuri de uniformizare a procedurilor si uzantelor vizand relatia consumatorului cu marii furnizori de utilitati publice.
In 2005, fosta Autoritate Nationala de Reglementare din domeniul Gazelor Naturale a decis modificarea modului de facturare a gazelor naturale. Din momentul integrarii in Uniunea Europeana, adica din 2007, ar fi urmat sa nu mai platim volumul de gaze naturale consumat, ci efectul caloric dat de acel volum de gaze, asa cum platesc cetatenii europeni.
Modificarea modului de facturare a consumului de gaze naturale nu s-a facut odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europena, ci un an si jumatate mai tarziu, la 1 iulie 2008. Insa, nici atunci nu au facut-o cum spuneau normele UE, dimpotriva, autoritatile romane au conceput in Ordinul 65/2008 o formula de calcul diferita de cea a standardelor europene. Specialistii in gaze sustin ca prin acest mod de calcul, autoritatii ii fura pe romani la factura cu circa 24%.
Specialistii in gaze sustin ca metodologia de conversie a tarifului de la volumul de gaze consumat la eficienta energetica consumata de beneficiari a fost facuta astfel incat sa avantajeze furnizorul de gaze naturale in detrimentul populatiei.
Furt cu termometrul
In primul rand, pentru c