Toate estimarile privind expunerea in Est si probleme cu care se confrunta regiunea au fost exagerate, iar unele date au fost interpretate gresit, sustine un oficial al BERD.
Cifra alarmanta de 1.700 de miliarde de euro privitoare la expunerea bancilor occidentale fata de regiunea Europei de Est este exagerata, o cifra mai relevanta fiind cea legata de datoria pe termen scurt, de 130 de miliarde de dolari, considera Eric Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie cotidianul britanic The Guardian.
Oficialul mai considera ca riscurile din regiune sunt controlabile.
Statele est-europene membre ale Uniunii Europene au facut obiectul unor analize stricte recent dupa ce presa internationala a publicat o serie de avertizari privitoare la dezechilibrele economice din aceasta regiune, lansandu-se sugestii conform carora regiunea ar putea reprezenta "subprime-ul Europei" pentru unele banci din zona euro.
Multe publicatii au citat date ale Bancii Reglementelor Internationale ce indicau faptul ca expunerea totala a bancilor straine si subsidiarelor acestora fata de Europa de Est se ridica la 1.700 de miliarde de euro. Insa, intr-o scrisoare adresata recent Financial Times, economistul-sef al BERD arata ca cifra reprezinta numai valoarea bilantului total al bancilor cu capital strain din regiune, si nu expunerea fata de datorii.
"Comparatia este pur si simplu lipsita de sens", scria Eric Berglof. "Un indicator mult mai bun al necesitatilor de refinantare este reprezentat de datoria externa pe termen scurt detinuta de sectoarele bancare din regiune fata de creditorii straini."
Berglof a declarat ca necesitatea de refinantare a Europei de Est este de aproximativ 200 de miliarde de dolari (160 mld. euro). Iar, excluzand Rusia si Kazahstanul, care se pot baza pe propriile resurse gratie anilor