Impactul muncitorilor imigranti din Marea Britanie asupra reducerii salariilor din insula este minim, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare in Politici Publice din Marea Britanie privind imigratia din tarile A2 (Romania si Bulgaria) si A8 (Polonia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Slovacia, Slovenia) asupra salariilor si a ratei somajului in Regatul Unit.
In schimb, o populatie in crestere, fie din motive demografice, fie pe fondul imigratiei, contribuie la cresterea cererii si, implicit, a numarului de locuri de munca pe piata locala.
Studiul s-a concentrat doar asupra fortei de munca din Europa Centrala si Estica, deoarece impactul venirii lor in UK a facut obiectul unei mediatizari negative.
42% dintre britanici considera imigratia o problema
Potrivit raportului Impactul economic al migratiei asupra pietii muncii britanice, publicatii de orientare dreapta, precum Daily Mail si Daily Express, grupul de presiune Migration Watch si un numar de persoane din mediul academic au acuzat numarul mare de muncitori din statele A10 (A8 + A2) si efectele acestei imigratii asupra pietei muncii britanice.
Sloganul 'Locuri de munca britanice pentru cetateni britanici' a fost preluat de localnicii care protestau impotriva cresterii ratei somajului, pe fondul recesiunii pe care o traverseaza Marea Britanie.
La celalalt pol se situeaza anumiti politicieni, grupuri de presiune pro-migratie si cadre universitare. Mesajul lor incearca sa aduca publicului britanic dovezi ca imigrantii ajuta piata muncii prin completarea posturilor vacante, complementand angajatii britanici. Mesajul, insa, pare sa nu ajunga usor la public.
In prezent, procentul persoanelor care includ imigratia in primele patru probleme majore cu care se confrunta UK este 48%, de la 6% in 1998. Imigratia a devenit u