Economiile est-europene aflate in deriva ar putea trage in jos reputatia Austriei in materie de stabilitate economica, scrie Bloomberg.
Dupa o perioada in care au furnizat credite substantiale celor opt foste natiuni comuniste ce au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004, bancile austriece au o expunere de 201 miliarde de euro prin intermediul imprumuturilor acordate, echivalentul a 71% din PIB-ul Austriei. Investitorii internationali plaseaza siguranta obligatiunilor emise de institutiile austriece la un nivel inferior celor din Italia, Spania sau chiar Slovacia.
Riscurile cu care s-ar putea confrunta Austria au generat solicitari repetate din partea acesteia cu privire la intocmirea unui pachet de sustinere adresat statelor din Europa de Est. Cancelarul Werner Faymann a solicitat pe 27 ianuarie "o initiativa venita din partea Uniunii Europene" care sa deblocheze fluxurile de finantare internationala catre estul continentului. Liderii europeni au refuzat solicitarile de acest gen in cadrul reuniunii desfasurate pe 1 martie.
"In cazul Austriei, actuala criza nu s-a manifestat inca integral", a declarat Peter Eigner, profesor de istoria economiei in cadrul Universitatii din Viena. "Declinul economiilor est-europene va lovi Austria in 2009."
Indicele austriac ATX a pierdut 70% in raport cu nivelul record inregistrat in iulie anul trecut, iar costul aferent asigurarii impotriva defaultului a obligatiunilor emise de Austria s-a amplificat de 15 ori in ultimul an. Actiunile grupului Erste Bank, care a obtinut doua treimi din profitul pe 2008 din operatiunile est-europene, si ale bancii Raiffeisen, care activeaza numai in aceasta regiune, au pierdut peste 85% pe pietele bursiere.
Pana in prezent, Austria detinea una dintre cele mai puternice pozitii din punct de vedere economic si fiscal din UE. Datoria nationala echivaleaza 62,3% din PIB, c