Firmele, universitatile si institutele de cercetare pot depune proiecte de cercetare si inovare pentru fonduri nerambursabile de la UE in cadrul axei 2 "Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare", bugetul total fiind de 550 mil. lei (128,2 mil. euro).
Fondurile sunt destinate operatiunilor 2.1.1 - "Proiecte de cercetare in parteneriat intre universitati / institutii de cercetare-dezvoltare si intreprinderi" si 2.1.2 - "Proiecte cercetare-dezvoltare de inalt nivel stiintific la care vor participa specialisti din strainatate".
Prima operatiune, care are un buget de 100,2 mil. euro, are ca termen limita de depunere a proiectelor 4 iunie. Beneficiarii sunt firmele care vor sa realizeze produse inovative pe care sa le comercializeze si au nevoie de cercetare-dezvoltare. Valoarea finantarii nerambursabile este de maximum 1 mil. euro.
"Daca o companie vrea sa dezvolte prototipuri si proiecte pilot carora sa le dea o utilizare comerciala si apeleaza la un institut de cercetare, poate in cadrul acestei operatiuni sa ia fonduri UE", spune Dana Gheorghe, director general al Organismului Intermediar pentru Cercetare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
In cadrul operatiunii 2.1.2, termenul limita de depunere este 11 iunie, iar bugetul alocat competitiei este de 28 mil. euro. "Prin lansarea operatiunii putem atrage cercetatori romani care lucreaza in strainatate, deoarece exista obligativitatea ca un specialist din strainatate sa conduca proiectul", afirma Gheorghe. Valoarea asistentei financiare nerambursabile este de maximum circa 1,5 mil. euro.
Propunerile de proiecte se depun la adresa structurale.ancs.ro, iar ghidul este disponibil pe mct.ro.
Firmele, universitatile si institutele de cercetare pot depune proiecte de cercetare si inovare pentru fonduri nerambursabile de la UE in c