Uraganul Katrina si seceta din padurea Amazonului sunt cauzate de incalzirea apelor din Oceanul Atlantic, au descoperit oamenii de stiinta.
Apele calde din cel de-al doilea ocean al globului, ca marime, au cauzat mai multe furtuni violente in Caraibe, inclusiv uraganul Katrina, si a dus la seceta in cea mai mare padure tropicala, scrie Wall Street Journal.
Copacii tineri din partile sudice ale padurii amazoniene au murit, iar cresterea copacilor mai mari a fost incetinita din cauza conditiilor aride provocate de incalzirea apelor Atlanticului.
Astfel, padurea tropicala care, in mod normal, absoarbe 500 de milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an, a fost transformata intr-un emitent de astfel de gaze cu efect de sera, responsabile pentru incalzirea globala, au avertizat specialistii.
Intr-un singur an, padurea amazoniana a emis 900 de tone de CO2, inversandu-si rolul de purificator al aerului. Noile masuratori contrazic teoria conform careia padurile tropicale absorb dioxidul de carbon in orice conditii.
"S-a demonstrat ca nu este nevoie de o schimbare catastrofica pentru ca padurea sa devina un emitent de gaze cu efect de sera," a declarat ecologistul Oliver Phillips, de la Universitatea din Leeds, adagand ca efectele secetei erau foarte putin vizibile.
Potrivit oamenilor de stiinta, mai mult de jumatate din speciile de pe Pamant si cel putin doua miliarde de oameni depinde de padurea tropicala pentru supravietuire.
La nivel mondial, sunt distruse anual 50.000 de kilometri patrati de paduri, mai ales in regiunile tropicale din America de Sud, Africa si Asia, pentru extinderea suprafetei locuite de oameni.
Avand sase milioane de kilometri patrati, padurea din Amazon este de 15 ori mai mare decat statul american California si adaposteste o cincime din totalul speci