După ce şi-au împărţit formal filialele, cei doi competitori la şefia PNL încearcă să rupă din voturile părţii adverse şi să-i convingă pe nehotărâţi. Sursa: Arhiva EVZ
Călin Popescu-Tăriceanu are emoţii în competiţia pentru păstrarea scaunului de şef al PNL în disputa cu Crin Antonescu. Numărătorile neoficiale pe care le fac cele două tabere par a indica un scor aproximativ egal în privinţa votului la congresul din 20-21 martie.
Fiecare dintre candidaţi şi-ar fi adjudecat în jur de 550 de voturi, iar 300 de delegaţi ar fi nehotărâţi. În aceste condiţii, fiecare dintre aceştia încearcă să-i atragă pe nehotărâţi şi să rupă voturi din partea adversă.
Negocieri cu liderii pe mai multe judeţe
Voturile se câştigă pe trei paliere: de la lideri cu influenţă în mai multe zone, de la şefi de filială şi de la delegaţi simpli. În prima categorie se încadrează doi dintre sprijinitorii lui Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Relu Fenechiu. Pe hârtie, Ruşanu vine cu cele 40 de voturi din Hunedoara, dar valoarea sa stă, de fapt, în influenţa informală pe care „unchiaşul” o are asupra unor tineri lideri liberali. La rândul său, Fenechiu are 31 de voturi din Iaşi, 16 din Suceava, unde este preşedinte interimar, plus 37 de voturi de la Botoşani.
Aceeaşi valoare o are pentru Tăriceanu şi primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care poate aduna la cele 40 de voturi din oraşul său cele 25 din Neamţ, unde este şef interimar de organizaţie. Din acest motiv, adepţii lui Antonescu încearcă să valorifice nemulţumirea lui Stavarache faţă de faptul că nu primeşte bani de la buget, pentru că PNL este în opoziţie.
Voturile din organizaţii
Pe de altă parte, Tăriceanu se bazează pe sprijinul filialei Giurgiu, care are cei mai mulţi delegaţi la congres, primarul Lucian Iliescu punând pe masa lui Tăriceanu 50 de voturi.