Gulii in "halat"
Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g faina, sare, 130 g branza de vaci, 40 g unt, 4 gulii mai mici (a circa 200 g), 1 legatura marar, 50 g peste afumat, piper proaspat macinat, 1 ou.
Mod de preparare: * Se amesteca - intr-un castron - faina cu o lingurita de sare, se adauga branza de vaci si untul si se framanta mai intai cu mixerul si apoi cu mana un aluat neted, care se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 10 minute. * Intre timp, se curata guliile de coaja si se fierb - cu capac- circa 15 minute in apa cu sare. Se tin apoi putin in apa rece si se lasa sa se raceasca. * Se spala mararul, se zvanta si se rup frunzulitele. Pestele afumat se taie fasii. * Se-ntinde aluatul in forma de patrat (35 cm x 35 cm) pe planseta usor infainata si se taie in patru. * Se pune cate-o gulie pe fiecare bucata de aluat, peste gulii se pun fasiile de peste si mararul, se sareaza si se pipereaza. * Se separa albusul de galbenus, se ung marginile aluatului cu albus, se pliaza aluatul peste gulii si se apasa marginile cu mana (surplusul de aluat se taie). * Se intinde aluatul ramas, se taie fasii si se orneaza cu ele guliile. Se amesteca galbenusul cu o lingura de apa si se unge cu el aluatul pe toate partile. * Se aseaza guliile "in halat" pe o tava si se coc 20-25 de minute in cuptorul incins la 200gr.. Se servesc - eventual - cu sos olandez.
Salata de castraveti cu clatite umplute
Ingrediente (pentru 4 portii): 25 g unt, 3 oua, 2 linguri frisca nebatuta, 2 linguri faina, sare, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, cate 4 fire de: patrunjel, coriandru si marar, 1 legatura codite de ceapa verde, 150 g branza de vaci, 2 linguri smantana, 2-3 picaturi sos Worcester, 1 castravete, 4 linguri zeama de lamaie, 2 linguri ulei presat la rece.
Mod de preparare: * Se topeste untul intr-o craticioara, fara