Florian Bichir: „E minunat să-ți prezinți liric țara, dar să faci din asta o politică anticriză mi se pare o idee pășunist-ridicolă”.
Pe criza asta nenorocită, câţiva oameni extrem de inteligenţi au găsit salvarea: turismul. Dacă relansăm turismul, scăpăm de orice griji. Marota asta cu turismul nu face victime de azi, de ieri. Generaţii întregi de şcolari - astăzi oameni maturi - au fost spălate pe creier cu următoarea afirmaţie, devenită o axiomă a naţionalismului comunist: România este o ţară cu toate formele de relief. Enunţ care lăsa în mod pervers senzaţia că suntem inimitabili, că păşim pe un pământ binecuvântat, un colţ de rai.
Evident, România este din punct de vedere geografic o ţară superbă, dar nu are nimic unic şi irepetabil. Iar teoria asta cu toate formele de relief aduce a reclama de la magazinul Victoria: „50 de magazine într-unul singur”. Parcă alte ţări europene, Franţa, Germania, Italia, până şi prăpădita de Bulgarie, nu ar avea toate formele de relief!
Şablonul comunist a făcut şi mai face carieră, altfel delegaţiile sosite la Summitul NATO din 2008 nu ar fi fost întâmpinate cu această prezentare: „Aici găsiţi toate formele de relief, aici vă puteţi bucura de diversitatea vegetaţiei şi a faunei, de tradiţii încă netransformate în istorie. Este util să ştiţi că în România se poate ajunge din orice colţ al lumii, cu avionul, cu maşina, cu trenul sau cu vaporul”. Senzaţional, nemaiîntâlnit!
Nici agenţiile de turism nu sar mai departe: „Peisajul României îmbină armonios toate formele de relief: litoral, câmpii, dealuri, podişuri, munţi, şi astfel sezonul turistic se întinde pe aproape întregul an”.
Elevă eminentă, doamna Elena Udrea a ţinut morţiş la nominalizarea sa ca ministru al turismului să enumere formele de relief ale României ca puncte de atracţie turistică.
E minun