„Descentralizarea este un cuvânt care nu spune foarte multe pentru cetăţean. Descentralizarea este una simplă şi este în folosul cetăţeanului dacă ea se realizează. De ce este în folosul cetăţeanului? Pentru că îi permite, în primul rând, să-şi rezolve acele probleme pe care ar trebui să le rezolve la Bucureşti sau în altă parte, să şi le rezolve acolo, la el acasă. Cu alte cuvinte, cetăţeanul prin descentralizare economiseşte timp şi bani”, a declarat, sâmbătă, premierul Emil Boc.
Şeful Executivului a anunţat astfel demararea în forţă a procesului de descentralizare, a cărui urgentare a fost, de altfel, cerută de preşedintele Traian Băsescu, prezent la începutul şedinţei de Guvern pentru a-şi expune „punctul de vedere pe care îl are şi cu privire la descentralizare şi la ansamblul reformelor care vizează modernizarea statului român”.
Actele pentru descentralizarea administraţiei, gata până la 4 mai
Mai exact, după cum a explicat Boc, descentralizarea are două principii: transferul atribuţiilor şi competenţelor de la autorităţile centrale spre autoritatea cea mai apropiată de cetăţean (Primărie, Consiliu local, Consiliu Judeţean) şi transferul de resurse financiare către comunităţiile locale pentru ca aceste atribuţii să fie exercitate.
„Am discutat azi în Guvern a viziunii cu privire la modul în care se înţelege transferul la autorităţile locale a competenţelor în domeniul educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi, evident, în domeniul administraţiei locale. În acest sens ministerul care coordonează în acest moment este Ministerul Administraţiei şi Internelor. Guvernul a stabilit că rămâne în termenul de 60 de zile, până la 4 mai, să pregătească cadrul normativ pentru realizarea descentralizării. Prin cadru normativ înţelegem Ordin de ministru, Hotărâre de Guvern, proiect de Ordonanţă de Urgenţă sau proiect de lege care să pregătească t