De opt ani, Iulian se chinuieşte prin spitale. Operaţiile, medicii, drumurile la Bucureşti şi pumnul de medicamente pe care trebuie să le ia zilnic i-au furat copilăria. Iar ficatul bolnav îl va face să-şi piardă şi viaţa. Şansa lui e în mâinile noastre.
A fost diagnosticat la naştere cu atrezie de căi biliare. La două luni, medicii i-au făcut o operaţie complicată, prin metoda Kasai, dar starea lui a evoluat în rău. Acum, Iulian are ciroză hepatică secundară, iar singura lui şansă e un transplant de ficat.
ÎN CĂUTAREA UNEI SPERANŢE
Mariana Răducanu, mama lui Iulian, nici nu-şi mai aminteşte numărul drumurilor pe care le-a făcut, în opt ani, cu băiatul ei prin spitale. Medicii i-au spus mereu acelaşi lucru - e nevoie de "temporizare". "Adică l-au pus pe lista de aşteptare pentru transplant, dar ziceau că trebuie să încerce să ţină cât mai mult boala sub control", explică Mariana. Metodele folosite de doctori n-au dat rezultate, iar la începutul lui 2008 Iulian a început să colecteze lichid în abdomen. "Ascită" - au numit medicii ceea ce se întâmpla şi le-au "explicat" părinţilor că "din momentul în care a apărut lichidul copilul o mai duce cam un an", îşi aminteşte cu groază mama. Vorbele celor care trebuia să găsească o soluţie pentru băiatul lor, dar şi starea lui, care se înrăutăţea cu fiecare zi, au determinat familia Răducanu să caute singură soluţii. "În decursul acestor ani, în care am stat prin spitale cu Iulian, am văzut multe cazuri similare cu al nostru, din care câteva operate în România. Ştim că rata de supravieţuire posttransplant la noi e foarte mică. De aceea ne zbatem să îl operăm pe Iulian în străinătate."
SOLUŢIA SALVATOARE
Şansa băieţelului a venit din Belgia. Medicii de la Spitalul Saint Luc au primit de la părinţii lui Iulian documentele medicale şi au acceptat să-l primească pentru un tra